Advies over fornuizen

Je bent op zoek naar een fornuis, maar je weet niet waar je op moet letten? Dan helpen wij je graag met het maken van de juiste keuze. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe fornuis zijn er een aantal dingen waar je zeker op moet letten. Ten eerste zal je een keuze moeten maken tussen elektrisch koken of koken op gas. Ook is het van belang dat je goed nadenkt over wat je in je oven wilt gaan bereiden.

1. Van hoeveel kookzones of pitten wil je gebruik maken?

Niet elk fornuis is voorzien van hetzelfde aantal kookzones. Het aantal kookzones, ook wel pitten of branders genoemd, hangt nauw samen met de breedte van een fornuis. De meest voorkomende breedtes zijn 50 cm, 60 cm en 90 cm. Fornuizen van 50 cm of 60 cm breed zijn vrijwel altijd voorzien van vier kookzones. Heb je daar niet genoeg aan, en heb je ruimte voor een groter fornuis? Kies dan voor een fornuis van 90 cm. Fornuizen van 90 cm hebben namelijk vijf of zes pitten. Houd met het uitzoeken van een fornuis wel rekening met je afzuigkap. Je afzuigkap is bij voorkeur minimaal net zo breed als je fornuis.

2. Op welke manier wil je koken?

Koken kan grofweg gezegd op twee manieren: op gas of op elektriciteit (keramisch en inductie). Houd hierbij rekening met de benodigde gas of elektriciteitsvoorziening. Hieronder leggen wij de verschillen tussen koken op gas en elektriciteit uit.

Keramisch

Advies over fornuizen

Een keramisch fornuis is voorzien van elektrische verwarmingselementen die zich onder een glasplaat bevinden. Een keramisch fornuis vraagt een hoog vermogen, en je zal dan ook voor een stroomvoorziening op 2 of 3 fasen met een vijf-polige Perilex-aansluiting moeten zorgen.




  • Kindvriendelijker door het ontbreken van open vuur.
  • De meeste keramische fornuizen hebben een ingebouwde timer-functie waarmee je de kookplaat automatisch uitschakelt.
  • Door het gladde oppervlak makkelijker schoon te houden dan gasfornuizen, maar als je morst op een hete kookzone kan het door het inbranden toch lastig schoon te krijgen zijn.
  • Verbruikt meer energie dan koken op inductie.

Alle keramische fornuizen

Inductie

Advies over fornuizen

Een inductie fornuis verwarmt de pan door middel van een magnetisch veld. Het voordeel hiervan is dat de bodem van de pan zelf opwarmt en de kookplaat zelf niet heet wordt. Een inductie fornuis werkt dus alleen maar als er daadwerkelijk een pan op staat. De meeste inductie fornuizen zijn voorzien van een boost-functie waarmee je extra snel kan koken.

Net als een keramische fornuis vraagt een inductie fornuis een hoog vermogen. Ook hier zal je dan ook voor een stroomvoorziening op 2 of 3 fasen met een vijf-polige Perilex-aansluiting moeten zorgen.

  • Alle voordelen die keramische fornuizen ook hebben.
  • Warmt sneller op dan gas of keramisch.
  • Zeer kindvriendelijk omdat het kookoppervlak pas heet wordt als je er een pan op plaatst.
  • Makkelijk schoon te houden omdat het kookoppervlak zelf niet heet wordt kook je veiliger en koekt vuil niet aan.
  • Je hebt pannen nodig die geschikt zijn voor gebruik op inductie en die niet al vervormd is door gebruik op gas.

Alle inductie fornuizen

Gas

Advies over vrijstaande kookp

Koken op gas, de klassieke manier van koken, zorgt voor een directe overbrenging van de warmte en is eenvoudig te regelen. Een aantal fornuizen is van een wokbrander. Dit is een extra krachtige brander die zeer geschikt is om op hogere temperatuur te roerbakken. Alle fornuizen zijn voorzien van een vlambeveiliging. Deze sluit de toevoer van gas af wanneer de vlam gedoofd wordt door bijvoorbeeld een overkokende pan of een windvlaag.

  • De warmte is goed te regelen.
  • De warmte wordt direct op de pan overgebracht.
  • Lastig schoon te maken.
  • Dankzij het open vuur minder kindvriendelijk.

Alle gasfornuizen

3. Welke gerechten wil je in de oven bereiden?

Een fornuis is voorzien van een oven, maar niet elke oven is gelijk. Verreweg de meeste fornuizen zijn tegenwoordig voorzien van een elektrische oven, maar fornuizen met een gasoven zijn ook nog steeds te verkrijgen. Een elektrische oven is minimaal voorzien van boven- en onderwarmte. Dit type oven is aan te raden voor het bereiden van gebraden vlees, pizza, taart of gerechten die moeten rijzen. Wanneer je grote gerechten wil gaan bereiden kan je het beste kiezen voor een oven met een hetelucht-functie om deze door en door gaar te krijgen. Ook wanneer je meerdere gerechten tegelijk wil gaan bereiden is een heteluchtoven aan te raden. Dankzij de circulerende lucht is het met een heteluchtoven mogelijk om op verschillende niveaus tegelijk te bakken.

4. Wat heb je nodig voor het aansluiten van een fornuis?

Fornuizen worden vrijwel allemaal zonder aansluitmateriaal geleverd. In veel gevallen heb je dus nog een gasslang of elektriciteitskabel nodig. Hieronder vind je waar je aansluiting aan moet voldoen en wat je nog meer nodig hebt.

Aansluitkabels en perilex

Voor het aansluiten van de meeste keramische en inductie fornuizen kan je geen normaal elektriciteitssnoer gebruiken. Een keramische of inductie fornuis vraagt namelijk meer vermogen dan een gewone elektriciteitsaansluiting kan leveren. Ze worden dan ook op 1 (25 of 32 Ampère) of op 3 fasen (25 Ampère) aangesloten. We raden je aan om je fornuis door een erkend elektricien aan te laten sluiten om schade of kortsluiting te voorkomen.
Aansluitkabels

Gasslangen

Wanneer je een fornuis wil aansluiten heb je wel een gasslang nodig. Voor gasfornuizen voldoet een gewone rubberen gasslang. Daarnaast heb je gas-tape nodig om de schroefverbindingen gasdicht te krijgen.
Gasslangen

5. Vragen?

Heb je aanvullende vragen of wil je graag meer advies over fornuizen? Onze klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar.


Eerder bekeken door jou